divendres, 19 de febrer del 2010

Plou i fa sol, un memorable vi del Garraf


Avui divendres publico al Diari de Vilanova una noticia sobre un dels vins blancs més memorables nascuts al calcari massís del Parc del Garraf. Aquesta és una línia de prestigi que seria bo que s'extengués perquè el Garraf pugui guanyar el reconeixement d'una subzona dins la DO Penedès. Quina és la vostra opinió?



D’una impactant vinya plantada en coster entre l’Arboçar (Avinyonet del Penedès) i Olivella, al calcari massís del Garraf, neix un escàs vi blanc del qual només s’han elaborat 500 ampolles  en la seva primera anyada, la de la collita del 2008. Aquest elegant i estructurat blanc, batejat amb el suggeridor nom de Plou i fa sol, prenent el nom prestat del poema de Miquel Martí i Pol, només s’ha comercialitzat en quatre restaurants de gran prestigi, como són El Bulli, El Celler de Can Roca, Monvínic i Comerç 24. I això que el preu d’aquesta joia enològica és molt ajustat: només 13 euros. Aquest vi, de caràcter mediterrani però també mineral, ha sorprès propis i estranys. Plou i fa sol s’elabora a partir de les varietats autòctones xarel·lo, que s’ha criat en bótes de roure durant vuit mesos, i amb malvasia de Sitges procedent de la històrica vinya del sector de l’Aiguadolç de la Blanca Subur. Aquestes varietats estan plantades al protegit Parc del Garraf, en un amfiteatre  guanyat a la muntanya d’encarament nord. Més endavant és previst que elaborin un vi negre fruit d’aquestes vinyes, apostant per varietats com la monastrell. 

Els promotors d’aquest projecte vitivinícola són el jove matrimoni format pel francès Laurent Corrio i per la vilafranquina Irene Alemany, els autors d’un dels vins icona més prestigiosos de la Denominació d’Origen Penedès: Sot Lefriec. Laurent i Irene, dos enòlegs que gaudeixen de gran prestigi i a qui acompanyen dos socis més en la iniciativa del Parc del Garraf, fa deu anys que van iniciar el seu projecte vitivinícola al Penedès, després d’una llarga experiència vinificant a la Borgonya i d’una estada a Califòrnia. Els vins Sot Lefriec i Pas Curtei són considerats com la principal punta de llança dels vins de garatge penedesencs. Laurent Corrio i Irene Alemany s’han caracteritzat per la seva recerca obsessiva de la fruita en uns vins que s’han convertit en hedonistes productes de culte. Pretenen expressar la fruita en els seus vins de forma elegant, sense caure en els excessos. Tot i el prestigi que han assolit i al fet que els seus vins estan a les cartes dels millors restaurants, es veuen obligats a treballar per compte aliè per arribar a final de mes. Deu anys després de començar al Penedès encara no poden viure del seu celler. Actualment elaboren 20.000 ampolles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada