dimecres, 15 de setembre del 2010

La Conca de Barberà espera una bona anyada


L'emergent DO Conca de Barberà inicia la verema una setmana més tard que l'any passat i mostra la confiança d'aconsegjuir una bona anyada:


Comença la verema a la DO Conca de Barberà
La climatologia ha fet començar una setmana més tard respecte l’any passat la recol·lecció del raïm i es preveu una bona anyada.
La verema a la Denominació d’Origen Conca de Barberà comença aquesta setmana després d’un any amb nevades, d’un hivern amb temparatures baixes, una primavera amb pluges abundants i un estiu càlid però no extremadament calorós fins la última setmana d’agost. Tota aquesta combinació fa que sigui una bona anyada, ja que segons va explicar ahir la secretària de la DO Conca, Elisabet Sáez, “en general la verema aquest any bé sana tot i que hi ha hagut un retard en el inici de la maduració que s’ha vist afectat per les darreres pluges de l’agost que han fet aparèixer focus de malalties, sobretot en el macabeu, i obliguen a avançar la verema d’aquesta varietat sense que hagi arribat al seu moment òptim, però pel que fa a la resta de varietats la maduració lenta és favorable i molt positiva i farà que tinguem bons vins, sempre i quan el temps hi acompanyi”
Aquesta campanya La DO espera recollir un volum similar a l’any anterior, amb una quantitat de quilos de raïm superior, especialment de macabeu.
L’any 2009 la collita va ser de 15.917.662 kg de raïm (un 5,56% més que el 2008) com a apte Conca de Barberà, aquí faltaria comptar el que entra apte per a Cava i Catalunya. Un any de bona collita a la Conca de Barberà es pot arribar sobre els 32 milions de quilos de raïm. L’any passat van ser al voltant dels 28,71 M i aquest any s’espera una xifra una mica superior.
El nivell d’estrés hídric sofert per les vinyes ha estat ínfim, ja que les pluges durant l’any han fet que les vinyes tinguessin una bona reserva hídrica. Així es preveu un volum de producció elevat, tot i que les últimes pluges i la pedra han provocat un nivell més alt de podriment en algunes varietats.
En l’apartat qualitatiu destaca, en general, un bon estat de les vinyes i del raïm tot i que s’ha detectat míldiu en algunes puntes dels sarments i l’acumulació d’aigua està causant problemes de podrit. Des de l’ADV (Agrupació de Defensa Vegetal) s’està intensificant els seguiment de maduració pel podriment, sobretot els macabeus i s’ha fet un seguiment dels tractaments per obtenir una verema sana.
A mesura que avanci la campanya, el grau, l’acidesa i la maduració determinaran el moment òptim per a la collita de la resta de varietats que es cultiven a la DO Conca de Barberà.
La recol·lecció s’inicia amb les varietats més primerenques, com ara el chardonnay, el macabeu, el sauvignon blanc, etc. No podem qualificar la verema 2010 de tardana, però el contrast respecte la precocitat de la collita 2009 és evident. Ha començat una o dues setmanes més tard del que és habitual els últims anys i es preveu que duri fins a mitjans d’octubre.
Es preveu, doncs, que la collita 2010 sigui, en termes de quantitat, lleugerament superior a d’anys anteriors i que la xifra volti pels 30 milions de quilos de raïm. En termes de qualitat, exceptuant el podriment més avançat en algunes vinyes i varietats determinades, si les condicions climàtiques durant la verema són favorables, s’espera una molt bona campanya ja que el raïm arriba en un estat idoni, un factor decisiu a l’hora d’elaborar un vi de qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada