dimarts, 31 de maig del 2011

'Principia Mathematica': autenticitat i entusiasme

Alemany i Corrio, el primer celler de garatge de prestigi català, els elaboradors del meravellós Sot Lefriec, van presentar aquest dilluns amb un concert a la Sala Monasterio de Barcelona el seu nou vi blanc, un xarel·lo de gran mineralitat amb una etiqueta amb l'obra de l'artista Evru 'Principia Mathematica', la mateixa que il·lustra la darrera producció discogràfica d'Àlex Torio. En la festa hi va col·laborar Vila Viniteca i es van servir entrepans de Fastvínic. Àlex Torio també va tocar algunes de les peces de la seva excel·lent discografia (qui no la conegui us la recomano molt i molt) mentre s'anava tastant el nou xarel·lo, obtingut de vinyes d'una trentena d'anys de Sant Pere Molanta. El vi, que és realment interessant, també es diu 'Principia Mathematica'. Els elaboradors són una vilafranquina i un francès que es van conéixer estudiant a la Borgonya i que es van enamorar.  És, doncs, una prolífica i romàntica història d'amor. La gran novetat d'aquest vi és que no s'ha elaborat com si fos un xarel·lo sinó com un chardonnay de la Borgonya. És sedós, complex i amb certa densitat. També presenta una molt bona acidesa, un dels pilars que pot donar-li un bon envelliment. Està criat durant 6 mesos en grans bótes de roure francès nou que només tenen el torrat de formació. L'Irene Alemany el defineix com "un xarel·lo per casualitat", com "un vi de terroir".  La festa de presentació i l'ambient van ser fantàstics. S'hi van aribar a veure fins a dos exdirectors generals de l'Incavi (Domingo Valiente i Oriol Guevara) i qui ocupa el càrrec actualment, Jordi Bort. També hi era el secretari general de la FEV, Pau Roca, i una bona colla de sumillers i restauradors, així com la bona amiga Empar Moliner o la nutricionista Magda Carlas. 'Principia Mathematica' és un vi per tornar a creure en l'autenticitat del món del vi, en la força del terroir, en la il·lusió i en la feina entusiasta i ben feta d'una parella que mereix tots els elogis.

PRINCIPIA MATHEMATICA 2010

                           Grau alch.:  12,5 % alc. By vol.
                           pH: 3,21
                           sucre residuals: 0,24 g/l
                           Edat de la vinya: 30 anys

Fermentació alcohòlica en barriques/bótes de 228 l i de 700 l, totes  100% de fusta nova francesa, exactament de Tronçais, Allier i Nevers.
Criança de 6 mesos, 2/3 del vi en fusta i 1/3 en dipòsit inoxidable sobre mares fines.
Bâtonage en moments concrets només en el vi que està en barriques /bótes.


Producció total de 3.800 ampolles.

4 comentaris:

  1. Hola, Ramon,

    M'interessa molt aquest vi que comentes i miraré d'aconseguir-ne una ampolla. Saps on el puc trobar?

    He tastat algun dels vins no-sot-lefric d'Alemany-Corrió i els trobo interessantíssims.

    Salut!

    Jaume

    ResponElimina
  2. La Irene i el Laurent son grans elaboradors, una referencia al Penedès sens dubte, espero poder tastar-lo, segur que sera un gran Xare·lo. Per cert quan dius "La gran novetat d'aquest vi és que no s'ha elaborat com si fos un xarel·lo sinó com un chardonnay de la Borgonya" que vols dir? Moltes gracies! Salut i bon vi!

    ResponElimina
  3. Vull dir (volen dir) que apliquen tots els coneixements adquirits en l'elaboració de vins a la Borgonya, ja des de la viticultura amb una 'lluita raonada': agafar el millor de cada disciplina per treballar la vinya. No apliquen els sistemes tradicionals o habituals al Penedès. Per cert, el vi el distribuerix Vila Viniteca.

    ResponElimina
  4. Seguramente el título no tiene que ver con Newton más que indirectamente. El título de la obra de Newton es Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Principia Mathematica a secas es el título de un libro fundamental de la lógica y la filosofía de la matemática contemporánea, en tres volumenes (1910, 1912, 1913), escrito por Bertarnd Russell y Alfred N. Whitehead. Digo indirectamente porque seguramente los autores tenían in mente el recuerdo del libro de Newton. La verdad es que sólo los autores del vino saben de dónde y por qué salió el nombre y quizás podrían desvelar el misterio.

    ResponElimina