dijous, 7 de juliol del 2011

Quarta anyada del xarel·lo Arç Blanc


El tècnic agrícola Pau Marsé, l’enòleg Jaume Amell i l’aficionat al món del vi Aleix Giménez, tots ells vilanovins, presenten a les set de la tarda d'aquest dissabte a la Masia la Serra de Sant Pere de Ribes (la seu del celler Vega de Ribes) la quarta anyada de la seva entusiasta aposta per la varietat xarel·lo. Es tracta de l’Arç Blanc de la collita 2010, fruit d’una de les vinyes pròpies de Vega de Ribes de la pujada al Montgròs. És una vinya de conrreu ecològic, encara que el vi no estigui emparat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. És un vi blanc monovarietal (100%) que es presenta força tancat en nas, amb baixa càrrega aromàtica. Això no significa, però, que no sigui força varietal. Predominen més les notes a fruites blanques que no pas les anisades (fonoll) i en boca queda marcada l’ametlla amarganta.
Entre els principals mèrits d’aquesta quarta anyada d’aquest xarel·lo, que es comercialitzarà a un preu aproximat de 7,5 euros a les botigues especialitzades, destaca el treball fet amb les mares. El treball amb les mares d’aquest vi emperat per la DO Penedès s’ha allargat per espai de sis mesos dins els dipòsits. Això ha fet  que sigui més interessant que en anteriors anyades. És més rodonet i presenta una acidesa continguda i un cert greix. No té punxes. El postgust, però, no és llarg. Segurament els seus elaboradors encara tenen un notable marge per millorar-lo en aspectes com el de l’expressió aromàtica.
D’aquesta quarta anyada s’han elaborat 2.600 ampolles. Quan va néixer aquest projecte es van comercialitzar 1.000 ampolles. Això ha fet que aquest any hagin estrenat un segon tanc d’acer inoxidable. Pau Marsé destaca les dificultats per comercialitzar un vi que fins ara han aconseguit esgotar i que només es ven en restaurants i botigues especialitzades de Vilanova i la Geltrú, en un punt de venda a Sitges i en un altre de Ribes.
Els tres emprenedors vilanovins que estan darrera aquest projecte controlen tot el procès, des de la vinya. De fet, fins i tot participen en la verema a mà i en caixes d’aquest xarel·lo. Ara acaben de constituir-se en empresa, sota el nom de A tres mans SCP i estudien la possibilitat d’elaborar, a partir de la propera collita, el seu primer negre. El seu projecte el voldrien centrar en les varietats autòctones garnatxa negra i carinyena.

La fotografia que acompanya aquest post és de Fèlix Pascual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada