divendres, 15 de juliol del 2011

Un blanc de raïm negre i un negre de raïm blanc


Aquest dijous publicava a la secció Viure de La Vanguardia l'interessant nou projecte de 10 Sentits. Aquest col·lectiu de coneguts enòlogs ja ha anunciat que la pròxima experiència la desenvolupoaran a partir de la varietat montònega amb raïms d'aquesta propera verema.  Els seus protagonistes afirmen que "aquest projecte tant engrescador i apassionant, que vam batejar amb “El joc de les Garnatxes”, arriba al seu punt àlgid i per fi el traiem al mercat amb unes presentacions molt peculiars, i bategem els dos vins resultants com a “UN BE NEGRE AMB POTES ROSES” i “UN BE ROS AMB POTES NEGRES”, per al negre i blanc respectivament. Aquestes mencions no deixen de ser un reflex del que realment són: un raïm blanc d’origen que ens ha donat un vi negre, i a l’inrevés, un raïm negre que en copa es mostra com a blanc. És a dir, un Blanc de Negre, i un Negre de Blanc (seguint el mateix criteri).

Un blanc de raïm negre i un negre de raïm blanc


10 Sentits, un col.lectiu de coneguts enòlegs catalans que prefereix mantenir-se en l'anonimat, acaba de llançar un negre de raïm blanc de la Terra Alta (Un be ros amb pots negres!) I un blanc de raïm negre de l'Empordà (Un be negre amb pots Rosses !!!). Els dos vins s'han elaborat amb la varietat garnatxa i s'ofereixen per 23 euros les dues ampolles a través de la seva pàgina web (www.10sentits.cat) amb l'objectiu de finançar el projecte que desenvoluparan a partir de la propera verema. R. Francàs


En la elaboració d’aquest vi hi han intervingut dos partides de raïm, una de
GARNATXA BLANCA procedent de la localitat de de Bot (coordenades geogràfiques
41º2’3.63"N / 0º22’46.07"E), i l’altra, una GARNATXA NEGRA procedent de la
localitat de Garriguella (coordenades geogràfiques 42º19’54.43"N / 3º3’1.79"E). La
garnatxa blanca s’ha premsat en fred a molt baixa pressió i molta suavitat, i el most
obtingut s’ha posat a macerar sobre les pells de la garnatxa negra que s’ha premsat
prèviament seguint el mateix procediment. La maceració-fermentació ha tingut lloc
en dipòsit d’acer inoxidable a temperatura controlada, remuntats programats, i
sangrat una vegada el vi va quedar sec, controlant en tot moment el grau d’extracció
de color, d’aromes i sobre tot de compostos fenòlics. Fermentació Malolàctica en
dipòsit d’inoxidable. Estabilització tartàrica per fred en cambra frigorífica. Filtració
suau per eliminar cristalls de tartrà potàssic i embotellada final el 26 d’abril de 2011.
El taponat s’ha fet amb tap de suro natural sense blanquejar ni colmatar, amb suro
procedent de Catalunya, concretament de la localitat d’Arbúcies , finca El Mataró i
coordenades geogràfiques 41º 51’ 23" N / 02º 26’ 12" E.
La producció total ha estat de 1.567 ampolles de 75 cl.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada