diumenge, 20 de maig del 2012

Vinyes Domènech, primer celler català a Châteauneuf-du-Pape


Vinyes Domènech de Capçanes (DO Montsant) es va convertir dvendres en el primer celler català i espanyol en presentar-se davant els productors de l'AOC Châteauneuf-du-Pape, un dels grans breçols mundials de la garnatxa tot i que s'hi conreen fins a 12 varietats de raïm més. El projecte vitivinícola de la família Domènech es va presentar al restaurant del tradicional auberge provençal La Mère Germaine (http://www.lameregermaine.fr), que regenten amb passió André Mazy i Guillaume Dalverny i on el vi hi té un protagonisme capital. La presentació dels vins de Vinyes Domènech al cor de Châteauneuf-du-Pape (es van mostrar tots els seus vins, destacant les noves anyades del blanc Rita i de la garnatxa peluda de velles vinyes Teixar) es va fer coincidir en el mateix marc amb una exposició de l'artista contemporani Stephan Venekas i una actuació de jazz en directe del grup Jazz Mix Quartet de Salon Beaumes. Joan Ignasi Domènech, a qui va acompanyar tota la seva família, va destacar que tots els vins del seu celler han obtingut més de 90 punts a la darrera llista de vins catalans de Parker (realitzada per Neal Martin), així com les característiques geològiques, microclimàtiques i ampelogràfiques que fan únic el seu projecte situat als peus de la serra de la Llaberia, un paisatge que recorda de forma molt notable el de projectes de Chêne Bleu (La Verrière) de Nicole Roulet o Clos de Trias (Le Barroux) d'Even A. Bakke. A l'acte, que va comptar amb la col·laboració del sumiller nordamericà de la Provença Kelly McAuliffe, hi van assistir alguns dels productors més destacats de la zona, com els propietaris del Domaine du Banneret, Clos des Papes o Domaine de Beaurenard (projecte que ja suma set generacions).
La Mère Germaine s'anuncia com «l'ànima de Châteauneuf-du-Pape». Inaugurada l'any 1922 per la Sra. Germaine Vion, la cap de cuina a l'Élysée al començament del segle XX, el restaurant és des de sempre el punt de trobada entre la gastronomia i els més importants vins de la Vallée del Rhône. La cuidada cuina (combinant amb molt bones presentacions i preus molt ajustats tant carns com peixos i verdures de l'antic reialme de la Provença) fa honor als productes regionals així com als vins de Châteauneuf-du-Pape, dels més cèlebres fins als descobriments intimistes de Gigondas, Vacqueyras i d'altres denominacions de la Vallée del Rhône, així com vins de la Borgonya i, des d'ara, de Vinyes Domènech. La Mare Germaine és un establiment imprescindible portat per gent entusiasta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada